Češete své kočce pravidelně srst? Dejte pozor, může jí to i ublížit

 Mazlíčci 
31. srpna 2019 09:58 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O kočičí srst je třeba pečovat Internet
Ať už máte doma kočku krátkosrstou nebo dlouhosrstou, je nutné je pravidelně kartáčovat. Ovšem nic se nemá přehánět. Pokud totiž budete svého mazlíčka kartáčovat příliš často, můžete mu přivodit i problémy.

Pokud má kočka pěknou srst, vypovídá to hodně i o jejím dobrém zdraví. Většina koček o svou chlupatou chloubu sama pravidelně pečuje, a to olizováním. Přesto je dobré jim pomoci pravidelným kartáčováním. Při olizování totiž kočkám zůstávají chlupy na jazyku a pak je spolykají, což jim nedělá dobře a dráždí je to k zvracení.

Každý typ kočky potřebuje trochu jinou frekvenci kartáčování. A jak i v mnoha jiných oblastech i zde platí, že se nic nemá přehánět. Příliš časté vyčesávání může totiž u koček vést ke zvýšené tvorbě kožního mazu nebo také lupů.

Začněte od kotěte

Pokud je to možné, začněte s kartáčováním srsti už u kotěte, ať si na tuto proceduru zvykne. Ideální je pořídit si k tomu měkký kartáč a česat kotě ve chvíli, kdy se krmí nebo když odpočívá ve vašem klíně. Jakmile si na kartáčování zvykne, můžete vyměnit kartáč za hřeben.

Krátkosrsté kočky

Kartáčovat byste měli i krátkosrsté kočky. Pokud je váš mazlíček zdravý, postačí v tomto případě vykartáčovat srst jen jednou za týden. Svému čtyřnohému kamarádovi díky tomu odstraníte odumřelou srst, předejdete zacuchání a vzniku chomáčů a na kobercích bude méně chlupů.

Krátkosrstou kočku nejprve pročešte hřebenem od hlavy k ocasu, potom celý postup zopakujte se štětinovým nebo silikonovým kartáčkem. Pokud kočku postavíte na noviny nebo na bílý povrch stolu, snadno zpozorujete drobná černá smítka – pozůstatky blech.

Nakonec otřete kočku jelenicí nebo jemnou tkaninou, aby se srst leskla.

Dlouhosrsté kočky

Měkké a jemné chlupy dlouhosrstých koček se snadno zcuchají a vytvoří neřešitelnou změť. Dlouhosrsté kočky je třeba denně kartáčovat. Platí to zejména o perských kočkách a jejich křížencích. Dlouhá srst koček má totiž tendenci plstnatět. 

Co se ostatních plemen týče, například mainská mývalí kočka má lesklou a vlnitou srst s řídkou podsadou. Nemá tak jemné a husté chlupy jako perské kočky a stačí ji kartáčovat jen jednou týdně.

Použijte hřeben s řídkými zuby nebo uhlazovací kartáč a jemně urovnejte srst po celém těle. Dbejte na to, abyste příliš netahali či neškubali, zejména na citlivých partiích, tedy na břiše a ve slabinách. Kontrolujte také pokožku, zda se na těle nenachází drobná poranění nebo parazité.

Zcuchaná srst se nejčastěji vyskytuje kolem uší a na zadních nohou. Uvolněte chuchvalce prsty a pak jemně pročešte.

Ocas vykartáčujte štětinovým kartáčkem jedním směrem. Stejný kartáč použijte na srst na krku.

Co dělat, když kočka kartáčování nesnese

Je-li dlouhosrstá kočka zanedbaná nebo se nechce nechat kartáčovat, bude brzy velmi zcuchaná. Nestříhejte slepené, zplstnatělé chomáče srsti, pokud se zmítá, mohli byste kočku poranit. Raději použijte přípravek proti plstnatění (kondicionér). Pokud se však vaše kočka brání, drápe a kouše, obraťte se raději na vašeho veterináře. O tom, jak kočku správně krmit, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve