Fasáda domu plní i ochrannou funkci. Jaké omítky jsou nejlevnější a nejžádanější?

 Dům 
10. prosince 2019 12:18 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kombinovat lze i několik prvků Depositphotos
Zima už definitivně převzala žezlo od podzimu. Pokud máte starší dům, máte pár měsíců na to dobře naplánovat, jakou mu vdechnete novou tvář. Nezapomeňte, že fasáda plní i ochrannou funkci.

Je několik druhů fasádních omítek. Minerální omítky jsou dekorativní, nehořlavé, prodyšné a odolné vůči špatnému počasí. Hodí se na jakýkoliv minerální podklad. Nejsou nijak drahé, naopak je pořídíte za nízkou cenu. Počítejte ale také s nízkou odolností proti nečistotám. Povrch omítky lze barvit až po jejím vyzrání.

Nejlevnější a nejžádanější

Akrylátové omítky obsahují pojivo z umělé pryskyřice, a proto jsou tvrdé a vodoodpudivé. Jsou nejlevnější i nejžádanější. Více se ale špiní a nejsou paropropustné. Nedoporučují se na zateplovací systémy s minerální vlnou.

Pojítko silikátových omítek tvoří draselné vodní sklo. Tyto omítky mají výbornou paropropustnost. Hodí se na všechny druhy zateplovacích systémů. K nevýhodám patří horší pružnost a vodoodpudivost. Jsou i o něco dražší než akrylátové omítky.

Silikonové omítky mají všechny výhody akrylátových a silikátových omítek, jsou pružné, vodoodpudivé a zároveň paropropustné. Mají menší sklon k ulpívání prachu. Jsou ale také dražší, proto je potřeba počítat s vyšší cenou.

Dřevo a kámen

Designové omítky představují komfort nejmodernějších technologií ve spojení s tradičním vzhledem přírodních materiálů jako například dřevo, zdivo, pískovec, kámen, beton a podobně. Mají nižší hmotnost a nejsou ani tak cenově nedostupné.

Často se používají i pastovité probarvené omítky. Jejich výhodou je snadná probarvitelnost a aplikace v jednom kroku, mnoho textur jako zrnitost, rýhovanost a hladkost a při správné údržbě i vysoká životnost.

Nerezová ocel

Fasádní prvky mohou být kovové a nekovové. Mezi kovové patří plechové, ocelové a nerezová ocel. Plechové fasády jsou pevné a trvanlivé i odolné. Je možné je použít jako kontrast s jiným materiálem. Nabízí se i velká škála barev a povrchů. Hrozí ale deformace a horší je i tepelná izolace.

Fasády z oceli se časem pokrývají rzí. Vzniká zkorodovaný povrch. Nerezová ocel nabízí více barev i textur. Má dlouhou životnost i trvanlivost, je odolná proti rzi. Výhodou jsou i minimální nároky na údržbu.

Více peněz

Mezi nekovové prvky patří dřevěné fasády, které jsou často vyhledávané pro svůj přírodní vzhled, originalitu a odlišnost. Představují dobrou tepelnou izolaci i ekologickou fasádu. Hůře ale odolávají povětrnostním vlivům a také si za ně zaplatíte více peněz.

Obkladové cihly jsou ekologické, nehořlavé, prodyšné, bezúdržbové a mají dobrou tepelnou izolaci. Vzniká u nich ale riziko solných výkvětů a nevýhodou je také vyšší cena. Vysokou cenu si vyžaduje i přírodní kámen. Je ale elegantní, nehořlavý, bezúdržbový a má dobrou tepelnou izolaci i dlouhou životnost. Na druhé straně je ale těžký a není nejlepší ani v otázce zateplení.

Možná plíseň

Umělý kámen jako cement, sádra nebo polymery nabízejí velkou barevnou škálu i odolnost proti povětrnostním vlivům. Snadná je montáž, nižší je cena. Díky lepidlu je ale horší prodyšnost a také hrozí riziko plísní ve spárách mezi deskami.

Laminátové desky nabízejí širokou škálu barev a povrchových vzorů. Vysokotlaký laminát je plochá deska vyrobená z vrstev na bázi dřeva impregnovaného v pryskyřici. Keramické obklady jsou odolné a cenově výhodné. Co zajistit před stavbou domu, jsme psali zde.

Témata: dům, fasáda, stavba, vzhled
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve