Naučte svého papouška mluvit. Tyto druhy to zvládnou hravě

 Mazlíčci 
20. prosince 2020 10:10 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý papoušek má schopnost naučit se mluvit Pixabay
Spousta lidí si přeje mít doma papouška, nejlépe takového, který by zároveň i mluvil. Ne každý druh opeřence je však toho schopen. My vám představíme takové opeřence, které můžete naučit pár slov.

Pokud si chcete pořídit papouška, měli byste si uvědomit, že to není jenom o tom, vybrat si nějakého krasavce a toho zamknout v kleci. Papoušci jsou totiž tvorové velmi společenští a potřebují opravdu péči, zájem, ale také každodenní výlety ven z klece. Pokud nedostane ani jedno z toho, nejenom že se vám nikdy mluvit nenaučí, ale především bude psychicky strádat. Co se týká mluvení, pak mějte především trpělivost. Nejde to ze dne na den. Rozhodně ne ve chvíli, kdy si papouška přinesete domů. Nejprve si totiž na sebe musíte zvyknout. Pak můžete přikročit k lekcím mluvení. U kterých druhů je tedy naděje na rozmluvení nejvyšší?

Rozumbrada žako

Papoušek žako bývá označován za velice inteligentního tvora, který se velmi rychle učí napodobovat lidskou řeč. Už ve starém Egyptě jej chovali jako oblíbeného domácího mazlíčka. Dospělý jedinec měří obvykle 30–40 cm. Je velmi přítulný, ale pozor, vzhledem k mohutnému zobáku a drápům může být někdy jeho chování vyzpytatelné, obzvláště, máte-li doma malé děti. Žako však vyžaduje hodně pozornosti, navíc je dobré vědět, že tento tvor se dožívá vysokého věku, dokonce až 60 let. 

Oblíbená andulka

Klasická andulka vlnkovaná bývá nejoblíbenějším druhem u nás chovaných papoušků. Navíc je cenově velmi lehce dostupná. Díky svému pěknému vzhledu a přátelské povaze se rychle stala oblíbeným domácím společníkem. Andulka je velmi společenský tvor, proto ji mnohem více svědčí chov ve dvou. Je velmi učenlivá a výřečná a může konkurovat i mnohem větším druhům.

Sladký amazoňan

Amazoňané se poměrně snadno naučí mluvit, a to dokonce s výjimečnou čistotou hlasu, který celkově bývá jemný až, dalo by se říci, sladký. Jsou to velice intelingentní tvorové, kteří mají rádi společnost. A dost možná proto se tak snadno učí napodobovat lidskou řeč. Věřte, že pokud si amazoňana pořídíte domů, zíkáte tím opravdu skvělého parťáka, který vás bude při správné péči milovat. 

Posvátný alexandr

Alexandr. Tento nádherný malý papoušek byl před několika staletími v Indii dokonce považován za posvátného. Náboženští vůdci si totiž během odříkávání svých modliteb všimli, že malý papoušek je po nich opakuje. Alexandr má totiž dar se naučit nejenom krátké fráze, ale i ty delší. Navíc má velmi čistý hlas. Takže pokud chcete mít doma opravdového povídálka, je alexandr ideální volbou. O tom, jak byste měli v učení jednotlivých slov postupovat, jsme psali zde.

Pestrobarevný ara

Toužíte-li po větším tvorovi, pak je ara vhodný právě pro vás. Jejich délka může dosáhnout až 90 cm. S klecí u tohoto pestrobarevného krasavce proto nepočítejte. Ara potřebuje opravdu velkou voliéru. Nicméně i přesto všechno patří ara k oblíbeným domácím opeřeným mazlíčkům. A to nejenom kvůli krásnému zbarvení, ale především pro svou inteligenci a schopnosti učit se mluvit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve