Pečujte správně o chrup svých psů i koček. Vyhnete se zbytečným problémům

 Mazlíčci 
04. prosince 2020 10:52 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pravidelné čištění zubů je důležité i u zvířat Depositphotos
V dutině ústní koček i psů probíhají stejné procesy jako u lidí. Na zubech se usazují zbytky potravin, které se mění v zubní kámen a zubní plak, určitě si dovedete představit, jak vypadají vaše zuby, pokud si je zapomenete vyčistit. Neznamená to však, že péče o zuby psů a koček má být stejná jako u lidí.

Určitě vás někdy bolely zuby. Je to velmi nepříjemné, ale váš čtyřnohý parťák vám o bolesti říci nedokáže, a proto je to na vás, abyste poznali, že jeho zuby nejsou v pořádku. Namítnete, že dříve se o psí ani kočičí zuby nikdo nestaral, tak proč to najednou řešit. Jsou to jen zvířata, která si v přírodě zuby nečistí. Jsou tři důvody proč je to důležité:

  • Změnilo se složení a struktura stravy.
  • Šlechtěním plemen došlo ke změně tvaru lebky a snížila se samočisticí schopnost jejich chrupu.
  • Doba života psů a koček se prodloužila, a proto zuby musejí vydržet po delší dobu.

Na nevyčištěných zubech vzniká zubní plak a kámen

Stejně jako u lidí se na zubech psů a koček usazují zbytky potravy, ty se stávají živnou půdou pro mikroorganismy. Vytváří se zubní plak, který se postupem času mineralizuje na zubní kámen. Zubní kámen působí na dásně, které se odchlipují. Vzniká prostor pro zarudnutí a záněty dásní, parodontóza, která může vést až k vypadnutí zubu. Tento proces je doprovázen nepříjemným pachem.

Péče o zuby psa a kočky je důležitá

Je důležité čistit psovi i kočce zuby alespoň dvakrát týdně, podávat doplňky na čištění zubů a pravidelně kontrolovat stav zubů. Při návštěvě veterináře nechejte zuby prohlédnout odborníkem. 

Jak psovi a kočce vyčistit zuby

Na čištění používejte psí zubní pasty a speciální kartáčky. Nejlépe je začít psa učit čištění od štěněcího věku, protože štěně si zvykne na kartáček i chuť pasty a čištění mu nebude dělat problém. U starších psů zvykání trvá déle. Nejprve mu dejte na prstu ochutnat pastu, potom psa nechte očichat kartáček a pomalu zkuste zuby čistit. Pokud to nepůjde hned, nebojte se, buďte trpěliví a zkoušejte to každý den znovu a znovu. 

Dentální tyčinky

Během dní, kdy zuby nečistíte, dávejte zvířeti dentální tyčinky na čištění zubů. Měly by obsahovat aktivní látky a ne pouze obiloviny. Pokud váš pes tyčinku i žvýká, mechanicky si u žvýkání čistí zuby. Dále čtěte: Špatný stav zubů a dásní psa pomohou napravit bylinky. Víme, které pomáhají.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod