Počasí je jako na houpačce. Chraňte svého psa před zimou, zateplete mu boudu

 Mazlíčci 
09. března 2021 15:59 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I psům celoročně chovaným venku mohou třeskuté mrazy ublížit Depositphotos
Téměř jarní počasí vystřídal na většině místech naší republiky opět sníh. Mrazy jsou zpět. Pokud chováte venku psa, nezapomeňte mu kvalitně zateplit boudu.

Zimní počasí přináší psům nejen veselé hrátky ve sněhu, ale také problémy, které s chladným počasím souvisejí. Zvláště déletrvající mrazy ale mohou především psům, kteří žijí celoročně venku, způsobit nemalé zdravotní problémy. Proto je potřeba myslet na jejich kotec či boudu a tu dobře zateplit.

Vhodná velikost

Není bouda jako bouda. Pes by měl mít tak velkou boudu, ze které nebude unikat zbytečně teplo, ale bude také dostatečně velká. Většinou se velikost boudy počítá tak, že na 1 cm kohoutkové výšky psa je 100 cm2 podlahy. V boudě by se měl pes pohodlně otočit a měl by mít dostatek prostoru k tomu, aby si mohl lehnout. 

Izolace psí boudy

Pokud to jde, dejte v mrazech venkovní psí příbytek ideálně směrem k jihu, nebude do něj tolik foukat. Aby byl únik tepla co nejmenší, je ideální, když je bouda rozdělena do dvou místností, jedna tvoří předsíň, v druhé pes spí. Tyto místnosti je ideální rozdělit vyšším prahem. Důležité je také boudu dobře izolovat, například polystyrenem, který je dostupný a levný, navíc má skvělé izolační vlastnosti. Stačit vám bude i tloušťka 5 cm. Polystyren umístěte nejenom na stěny, ale také strop a podlahu. Ideální je, když bouda nestojí přímo na zemi, ale dřevěných nožkách.

Co na spaní?

Kromě polystyrenu dejte na podlahu také koberec, deku nebo matraci, eventuelně slámu, ve které se nedrží paraziti, a proto není třeba je často měnit. Nezapomeňte také zakrýt vchod do boudy, aby do ní neprofukoval chladný vzduch. K tomu vám postačí i dostatečně pevná látka. Existují také typy psích boud, které mají speciální dvířka.

Co dělat v třeskutých mrazech

Pokud klesnou teploty pod minus 10 až 12 stupňů Celsia, neměli byste psa nechávat venku. Vezměte jej například do garáže nebo místnosti, kde je konstantní teplota zhruba 7 stupňů Celsia nad nulou. Rozhodně nikdy neberte psa žijícího celý rok venku v boudě do místnosti vytopené nad 15 stupňů Celsia. Snadno by mohl dostat teplotní šok. Psy, kteří žijí celoročně v kotci, je potřeba co nejčastěji brát na dlouhé procházky, aby se náležitě proběhli a dostatečně zahřáli. Ve velkých mrazech volte spíše kratší, ale častější vycházky. Předtím jim nezapomeňte vhodně ošetřit tlapky. Co můžete použít z běžných domácích prostředků, jsme psali zde.

Kvalitní krmivo

Během zimy je potřeba psům chovaným venku upravit krmivo. Důležité je dávat jim krmivo bohaté na bílkoviny, vitaminy, minerály a tuky. Rozhodně není na škodu, že před zimou naberou pár kil navíc, protože tuk dobře reguluje teplotu v těle. V mrazivém počasí jim pravidelně kontrolujte misky, aby jim v nich nezamrzla voda či potrava. Dobré je pořídit také speciální termomisky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?