Na co nezapomenout před dovolenou se psem? Hlavně psí pas

 Mazlíčci 
02. března 2018 11:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před vycestováním je vhodné kontaktovat zastupitelský úřad a zjistit, co je potřeba Shuttestock
Patříte mezi milovníky zvířat a nedokážete si představit, že odjedete na dovolenou bez svého psa? Pokud si chcete volno v zahraničí užít bez problémů a nechcete riskovat pokutu, nezapomeňte před odjezdem zařídit všechny důležité náležitosti.

Na cestách v rámci Evropské unie se rozhodně neobejdete bez pasu zvířete, který umožňuje prokázání totožnosti a kontrolu zdravotního stavu. Každý pas je označen kódem země a pořadovým číslem přiděleným Státní veterinární správou ČR. Pokud ještě nemáte pas pro psa, získáte ho u schváleného soukromého veterináře.

Označení psa

Za hranicí bude potřeba i identifikace zvířete. Existují dva způsoby, první z nich je tetování. K úvahu připadá pouze označení prokazatelně provedené před 3. červencem 2011. Například Chorvatsko ale takové označení vůbec neuznává. Spolehlivější je proto označení mikročipem, které provádí soukromý veterinární lékař. Myslete na to, že zvířata, která nejsou zapsána v plemenných knihách, musejí být označena vždycky mikročipem.

Povinné je i očkování proti vzteklině. Pes musí být vakcinován v souladu s naším veterinárním zákonem, tedy i s legislativou Evropské unie. Zvířata musí být očkována od tří měsíců stáří. Většina států Evropské unie vám může udělit obecnou výjimku. To znamená, že lze cestovat se zvířaty, která jsou mladší 3 měsíců a nejsou očkována proti vzteklině, pokud jsou provázena pasem a od narození pobývala v tomtéž místě. Podmínkou je, že mláďata nepřišla do styku s volně žijícími zvířaty, nebo jsou provázena matkou, na které jsou závislá. Jak cestovat se psem v autě bez stresu, jsme psali zde

Vhodné, avšak ne povinné, je i pojištění nákladů veterinární léčby pro psy. I zvíře se totiž na dovolené může poranit nebo onemocnět. Pokud nechcete vynaložit značné množství peněz na veterinární léčbu v zahraničí, stojí za to zaplatit pojištění v hodnotě zhruba padesáti korun na den.

Před vycestováním je vhodné kontaktovat zastupitelský úřad státu a ověřit si podmínky, které daná země vyžaduje pro vstup zvířete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47