Zdravé a dobré krůtí maso

Krůtí maso je dalším oblíbeným druhem ze skupiny drůbeže nejen pro svou výbornou chuť.
 Ostatní 
28. března 2017 19:45 / Shutterstock
  0   0
Krůtí maso patří k tomu nejzdravějšímu, které si můžete dát.

Krůtí maso má ve srovnání s ostatními masy absolutně nejnižší obsah tuku ve svalovině. Naopak obsahuje mnohem více bílkovin, které lidské tělo potřebuje pro obnovu a správné fungování buněk.

Základní vlastnosti krůtího masa:

1. Krůtí maso má nejnižší obsah tuku (i z drůbeže):
je snadno stravitelné
nepodporuje usazování cholesterolu v cévách
vhodné pro osoby s cévními a srdečními problémy
2. Díky vysokému obsahu zinku (150g masa - denní dávka zinku) má blahodárný vliv:
na fyzický vývoj dospívajících
na imunitní systém
na potenci
3. Krůtí maso obsahuje vitamín B 12 a jeho blahodárný účinek:
zabraňuje chudokrevnosti
podporuje nervový systém.
4. Krůtí maso je investice pro vlastní zdraví:
pravidelnou konzumací prodlužujete život sobě i svým blízkým
5. Krůtí maso obsahuje aminokyselinu tryptophan:
snižuje deprese
odstraňuje nespavost
pomáhá s abstinenčními příznaky při odvykání kouřeni

Krůtí nudličky s brokolicí a paprikami

Suroviny: 1/2 brokolice, sůl, 1/2 žluté papriky, 1/2 červené papriky, 1/2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 500 g krůtích prsou, 2 lžičky solamylu, 50 ml oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce protlaku, 100 ml vývaru

Postup:
1. Brokolici rozdělíme na růžičky, které rozkrojíme je na čtvrtiny. V kastrolu přivedeme k varu asi 1,5 litru osolené vody, nasypeme do ní brokolici, 2 minuty povaříme, scedíme a necháme okapat.
2. Papriky opláchneme a nakrájíme na nudličky, chilli papričku na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Maso nakrájíme na ploché nudličky a promícháme se lžičkou solamylu.
3. V hluboké pánvi nahřejeme 2/3 oleje a zprudka v něm opečeme nudličky masa. Přendáme je na talíř a do pánve dolijeme zbylý olej. Osmahneme na něm papriky, přidáme česnek a chilli papričku a krátce vše opečeme.
4. Přimícháme zázvor, sójovou omáčku, protlak a nakonec přilijeme vývar smíchaný se zbylým solamylem. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Směs rozdělíme do talířů a doplníme vařenou rýží.

Krůtí řízečky s guacamole a bramborovo-kukuřičnou kaší

Na guacamole: 2 zralá avokáda, 1 limetku, 
1 rajče, 1 stroužek česneku, 1 chilli papričku, 1 lžíci koriandru, sůl, mletý černý pepř

Na řízky: 600 g krůtích řízků, sůl, mletý černý pepř, chilli koření, 2 vejce, strouhanku na obalení, řepkový olej na smažení 

Na bramborovo-kukuřičnou kaši: 800 g moučných brambor, sůl, asi 200 ml mléka, 200 g sterilované kukuřice, 50 g másla

Postup:
1. Oloupaná a pecky zbavená avokáda rozmačkáme s trochou limetkové šťávy. Z rajčete vydlabeme semínka a nakrájíme ho nadrobno. Česnek prolisujeme, chilli papričku (bez semínek) nasekáme. Vše promícháme s avokádem a koriandrem. Dochutíme solí a pepřem.
2. Řízky rozklepeme, osolíme a okořeníme pepřem a chilli. Pak je obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Na řepkovém oleji je usmažíme dozlatova.
3. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme s horkým mlékem. Do pyré vmícháme kukuřici opečenou na másle.

Pečené krůtí stehno se špenátem a bramborovým knedlíkem

Krůtí stehna
2 krůtí stehna (každé stehno stačí pro dvě osoby), 1 velká cibule, 2 stroužky česneku
olej, sůl, kmín, 1 lžička Gustinu (kukuřičný škrob), 2 lžíce sojové omáčky Kikkoman
trocha vody
Špenát
1 mražený špenátový protlak, 1 cibule, 1 česnek, 1 vejce, šlehačka, sůl, čerstvě mletý pepř, olej
Bramborový knedlík

Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s plátky česneku dáme do pekáčku na trochu oleje. Stehna omyjeme, posolíme, pokmínujeme a vložíme na cibuli. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 2 a půl hodiny. Přibližně po hodině podlijeme trochou vody, abychom během pečení mohli stehna polévat. Stejně ale občas kontrolujeme, jestli se nevypařila voda. Případně trochu přilijeme. Po této době sundáme pokličku a stehna necháme zezlátnout. Ve skleničce smícháme Gustin se sojovkou a přibližně 1 dl teplé vody a nalijeme pod stehna. Ještě chvíli pečeme, až omáčka zhoustne. Z každého stehna odkrojíme dvě porce.
Mezitím uvaříme bramborové knedlíky. 
Také si uvaříme špenát. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme špenát a necháme rozpustit. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a lisovaný česnek a dvě lžíce šlehačky a necháme ztuhnout.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Skvělý tip na podvečerní výlet: Vypravte se do sovího ráje na Šumavě

Věda & Vesmír

Ochránci přírody tápou nad tím, co se přihodilo zmizelé vlčici

Bydlení

Nemůžete se zbavit mastnoty na kuchyňské lince? Víme, jak na to

Zavřít reklamu