Zdravé a dobré krůtí maso

Krůtí maso je dalším oblíbeným druhem ze skupiny drůbeže nejen pro svou výbornou chuť.
 Ostatní 
28. března 2017 19:45 / Shutterstock
  0   0
Krůtí maso patří k tomu nejzdravějšímu, které si můžete dát.

Krůtí maso má ve srovnání s ostatními masy absolutně nejnižší obsah tuku ve svalovině. Naopak obsahuje mnohem více bílkovin, které lidské tělo potřebuje pro obnovu a správné fungování buněk.

Základní vlastnosti krůtího masa:

1. Krůtí maso má nejnižší obsah tuku (i z drůbeže):
je snadno stravitelné
nepodporuje usazování cholesterolu v cévách
vhodné pro osoby s cévními a srdečními problémy
2. Díky vysokému obsahu zinku (150g masa - denní dávka zinku) má blahodárný vliv:
na fyzický vývoj dospívajících
na imunitní systém
na potenci
3. Krůtí maso obsahuje vitamín B 12 a jeho blahodárný účinek:
zabraňuje chudokrevnosti
podporuje nervový systém.
4. Krůtí maso je investice pro vlastní zdraví:
pravidelnou konzumací prodlužujete život sobě i svým blízkým
5. Krůtí maso obsahuje aminokyselinu tryptophan:
snižuje deprese
odstraňuje nespavost
pomáhá s abstinenčními příznaky při odvykání kouřeni

Krůtí nudličky s brokolicí a paprikami

Suroviny: 1/2 brokolice, sůl, 1/2 žluté papriky, 1/2 červené papriky, 1/2 chilli papričky, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 500 g krůtích prsou, 2 lžičky solamylu, 50 ml oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce protlaku, 100 ml vývaru

Postup:
1. Brokolici rozdělíme na růžičky, které rozkrojíme je na čtvrtiny. V kastrolu přivedeme k varu asi 1,5 litru osolené vody, nasypeme do ní brokolici, 2 minuty povaříme, scedíme a necháme okapat.
2. Papriky opláchneme a nakrájíme na nudličky, chilli papričku na tenká kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Maso nakrájíme na ploché nudličky a promícháme se lžičkou solamylu.
3. V hluboké pánvi nahřejeme 2/3 oleje a zprudka v něm opečeme nudličky masa. Přendáme je na talíř a do pánve dolijeme zbylý olej. Osmahneme na něm papriky, přidáme česnek a chilli papričku a krátce vše opečeme.
4. Přimícháme zázvor, sójovou omáčku, protlak a nakonec přilijeme vývar smíchaný se zbylým solamylem. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Směs rozdělíme do talířů a doplníme vařenou rýží.

Krůtí řízečky s guacamole a bramborovo-kukuřičnou kaší

Na guacamole: 2 zralá avokáda, 1 limetku, 
1 rajče, 1 stroužek česneku, 1 chilli papričku, 1 lžíci koriandru, sůl, mletý černý pepř

Na řízky: 600 g krůtích řízků, sůl, mletý černý pepř, chilli koření, 2 vejce, strouhanku na obalení, řepkový olej na smažení 

Na bramborovo-kukuřičnou kaši: 800 g moučných brambor, sůl, asi 200 ml mléka, 200 g sterilované kukuřice, 50 g másla

Postup:
1. Oloupaná a pecky zbavená avokáda rozmačkáme s trochou limetkové šťávy. Z rajčete vydlabeme semínka a nakrájíme ho nadrobno. Česnek prolisujeme, chilli papričku (bez semínek) nasekáme. Vše promícháme s avokádem a koriandrem. Dochutíme solí a pepřem.
2. Řízky rozklepeme, osolíme a okořeníme pepřem a chilli. Pak je obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance. Na řepkovém oleji je usmažíme dozlatova.
3. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a brambory rozšťoucháme s horkým mlékem. Do pyré vmícháme kukuřici opečenou na másle.

Pečené krůtí stehno se špenátem a bramborovým knedlíkem

Krůtí stehna
2 krůtí stehna (každé stehno stačí pro dvě osoby), 1 velká cibule, 2 stroužky česneku
olej, sůl, kmín, 1 lžička Gustinu (kukuřičný škrob), 2 lžíce sojové omáčky Kikkoman
trocha vody
Špenát
1 mražený špenátový protlak, 1 cibule, 1 česnek, 1 vejce, šlehačka, sůl, čerstvě mletý pepř, olej
Bramborový knedlík

Postup:
Cibuli nakrájíme na kostičky a spolu s plátky česneku dáme do pekáčku na trochu oleje. Stehna omyjeme, posolíme, pokmínujeme a vložíme na cibuli. Přikryjeme pokličkou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 2 a půl hodiny. Přibližně po hodině podlijeme trochou vody, abychom během pečení mohli stehna polévat. Stejně ale občas kontrolujeme, jestli se nevypařila voda. Případně trochu přilijeme. Po této době sundáme pokličku a stehna necháme zezlátnout. Ve skleničce smícháme Gustin se sojovkou a přibližně 1 dl teplé vody a nalijeme pod stehna. Ještě chvíli pečeme, až omáčka zhoustne. Z každého stehna odkrojíme dvě porce.
Mezitím uvaříme bramborové knedlíky. 
Také si uvaříme špenát. Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme špenát a necháme rozpustit. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a lisovaný česnek a dvě lžíce šlehačky a necháme ztuhnout.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

K našim sousedům nemusíte jezdit jenom na nákupy. Nabízí toho mnohem víc

Věda & Vesmír

Záhadu ruského podzemního komplexu se snaží vědci rozluštit pomocí snímačů kosmických částic

Bydlení

Obří kameny dodají zahradám půvab. Stejně jako oblázky nebo zajímavý štěrk

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu